Kasteel Jeanne de Merode

gemeentehuis kasteel

Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, ook wel "nieuw kasteel" genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911 en is een voorbeeld van neogotiek. Het lijkt wel of je de decors van de populaire televisieserie Downton Abbey binnenwandelt. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bewoond door de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden. Na de dood van de gravin in 1944, leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. In 1972 kocht het gemeentebestuur van Westerlo het pand aan en richtte het in als gemeentehuis. Het park rondom heeft het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijhorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995. 
Het kasteel is toegankelijk tijdens de openingsuren van de gemeentelijke administratieve diensten en tijdens de tentoonstellingen die regelmatig plaatsvinden.
Groepen kunnen een gids voor een rondleiding reserveren bij Toerisme Westerlo. 
Voor kinderen van de lagere school organiseert Toerisme Westerlo 'Binnen kijken in het kasteel'. Dat is een belevingsbezoek met een verkleedkoffer en een boekje vol opdrachten waarbij verkennen, beleven en doen centraal staan. 

gemeentehuis fontein
Kasteel Jeanne de Merode
Kasteel Jeanne de Merode
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België