da Vincimuseum

da vincimusuem laatste avondmaal

Bewonder da Vinci's indrukwekkende "Laatste Avondmaal" op een canvas van ruim 8 x 4 meter. Deze versie van de originele muurschildering in de refter van het Milanese Dominicanenklooster (1495-1498) werd in Leonardo da Vinci's studio in Milaan geschilderd tussen 1507 en 1508.

IRR testen, histogram analyses, multispectrale beelden en andere hoogtechnologische onderzoeken van internationale kunstwetenschappers bewijzen dat de typische sfumato-techniek bij de neus, ogen en het voorhoofd van Johannes opvallende gelijkenissen vertonen met de Mona Lisa. 
Je moet al van slechte wil zijn om niet te geloven dat dit alleen maar uit de pols van het goddelijk genie zelf kan komen. Inventarissen en betaalbewijzen tonen met 100 % zekerheid aan dat Giampietrino, Andrea Solario en Marco d’Oggiono, de belangrijkste medewerkers van da Vinci's Milanese studio, de overige apostelen schilderden.
In 1545 kocht abt Streyters van Tongerlo het doek ter versiering van de toenmalige abdijkerk. Tijdens de Franse Periode werd het kunstwerk in veiligheid gebracht. In de jaren 1960, en na diverse restauraties, heeft het meesterwerk een plaats gekregen in het museumgebouw.

Het museum is open

  • elke zondag in maart, april en oktober
  • elke dag in de Paasvakantie (behalve Goede Vrijdag en Pasen)
  • elke dag van 1 mei tot 30 september
  • na reservatie zijn groepen er elke dag van het jaar welkom

telkens van 14 tot 17 uur

Inkom 

  • 3 euro per persoon
  • 2 euro per persoon voor groepen van 15 personen en meer
Ivo Cleiren
da Vincimuseum
Abdijstraat 40
2260 Tongerlo
België