Intro

Westerlo wordt voor het eerst in de 10de eeuw in de geschriften vermeld. De naam komt wellicht van het Germaanse westara wat westelijk betekent en lauha wat een bosje op hoge zandgrond is.

De huidige gemeente is ontstaan uit twee fusies. In 1971 werd Westerlo met Heultje en Voortkapel samengevoegd met Tongerlo, Oosterwijk en Zoerle-Parwijs. In 1977 volgde de fusie met Oevel. Sindsdien bestaat de gemeente dus uit zeven deelgemeenten. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 5.512 hectaren en 58 aren en op 31 december 2016 waren er 24.689 inwoners.

Westerlo, terecht "Parel van de Kempen" genoemd, ligt in de Kempen, aan de Grote Nete, omringd door een groene gordel van bossen en weiden. De Kempen hebben alles in huis voor een verrassend dagje uit, een onvergetelijk weekendje weg of een korte vakantie. Je kan jouw favoriete buitenpretjes kiezen op de website www.kempen.be. Op deze website vind je een praktische informatie over Kempense natuur, pittoreske dorpjes, leuke logeeradressen, historisch patrimonium enz.

 

Sinds de 15de eeuw is de familie de Merode in Westerlo aanwezig.
Verschillende leden van deze adellijke familie drukten hun stempel op het uitzicht en de ontwikkeling van de gemeente. Westerlo vormt samen met acht andere gemeenten het gebied de Merode, één van de grootste groengebieden van Vlaanderen. Voor dit gebied van 1.500 ha is een overkoepelende visie voor de toekomst opgesteld. Er worden een aantal projecten op het terrein uitgewerkt zodat je als bezoeker optimaal kan genieten van deze mooie waardevolle streek. 
Meer info vind je op de website www.demerodeonline.be.

 

 

Westerlo is verzusterd met drie buitenlandse gemeenten, Ottersweier, Oirschot en Westerlo New York.
De verzustering met Ottersweier bestaat al meer dan 50 jaar. In 1961 reageerde de gemeente Ottersweier op een oproep van de gemeente Tongerlo om te kunnen verzusteren met een gemeente uit het Zwarte Woud. Na enkele verkennende bezoeken werd in 1962 de verzusteringsoorkonde door delegaties van beide gemeenten plechtig ondertekend. De gemeente Oirschot, gelegen in de driehoek Eindhoven-Tilburg-’s-Hertogenbosch, noemt zich graag 'monument in het groen'. De gemeente telt meer dan driehonderd goed geconserveerde monumentale gebouwen, twee beschermde dorpsgezichten en elf natuurgebieden. De verzustering met Oirschot bestaat ondertussen meer dan 25 jaar. Westerlo is een town in Albany County in de staat New York in de Verenigde Staten van Amerika. De verzustering bestaat sinds 1988.


          

 

Volg Toerisme Westerlo ook op facebook