Ja, er hangt een échte da Vinci in Tongerlo

Experts bevestigen: Het Laatste Avondmaal in abdij van Tongerlo gedeeltelijk geschilderd door Leonardo da Vinci zelf!

Oh my god! Unbelievable!
Zouden dat de eerste woorden van de Jean-Pierre Isbouts geweest zijn toen hij het da Vincimuseum de eerste keer bezocht? De Amerikaanse kunsthistoricus noemde de gezichten van Johannes en Christus op het doek in de abdij van Tongerlo toen al typisch da Vinci. Hij was meteen 85% zeker dat de meester niet alleen toekeek maar er eigenhandig aan meewerkte.

Nu twee jaar en enkele hoogtechnologische onderzoeken later, evalueerden internationale kunstwetenschappers hun bevindingen. Een reflectogram van een infraroodcamera veegt de laatste twijfels van tafel: Dit schilderij is echt in de studio van Leonardo gemaakt. De strakke lijnen in de ondertekening werden ook gebruikt in het originele Laatste Avondmaal in Milaan.

Bij het gezicht van Johannes zie je dat de typische sfumato-techniek van veel hogere kwaliteit is. De Russische Vadim Parfenov stelde op histogrammen vast dat de neus, ogen en het voorhoofd van Johannes opvallende gelijkenissen vertonen met de Mona Lisa.

Je moet al van slechte wil zijn om niet te geloven dat dit alleen maar uit de pols van het goddelijk genie zelf kan komen.

Bekijk alle nieuwsberichten