Lekkers uit Westerlo

Streekmenu de Merode

Het Westelhof serveert deze herfst een streekmenu de Merode. Alle gerechten zijn bereid met streekproducten uit het gebied de Merode.

  • Pompoensoep met croutons uit eigen streek
    bakkerij Steurs
  • Zesrib van Belgisch wit-blauw rund, geserveerd met een kruidenslaatje, saus en aardappelen naar keuze
    Hoeveslagerij Ter Hees - Van Elven
  • Vanille roomijs geparfumeerd met Merode elexir en tijm
    Ijsroosje - Peter Steurs
  • nagenieten met Stroobants koffie of thee en Looise spiekoek

Je kunt van dit overheerlijke menu genieten voor 35 euro.

 

Biscuits de Merode

 

De Biscuits de Merode zijn boterkoekjes van de hand van meesterbakkers Bert en Willem Verlooy van Broodboetiek Verlooy in Oevel. De Oevelse bakkers overhandigden het eerste exemplaar van de koekjes aan prins Simon de Merode. "Ik ben heel vereerd dat er een streekproduct naar onze familie genoemd wordt", vertelde hij. "Ze zijn trouwens heel lekker. Een Biscuit de Merode eten, is het land van Westerlo proeven."

De Biscuits de Merode zijn superlekkere, pretentieloze boterkoekjes, die niettemin getuigen van het ambachtelijk vakmanschap van Bert en Willem Verlooy. Ze dragen het wapenschild van Westerlo en worden aangeboden in aantrekkelijke verpakkingen van 160 gram. Ze zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Broodboetiek Verlooy in de Mechelsestraat 22 in Oevel en bij Toerisme Westerlo voor 7,50 euro.

 

Ne Flierefluiter

De inwoners van Westerlo kregen op een bepaald moment de bijnaam Flierefluiters. Dat zij deze naam met enige trots dragen, bewijst de benaming van het lokale bier Ne Flierefluiter.  Het Flierefluiterbier werd in mei 1982 boven de doopvont gehouden en geboren was dit Westelse streekbier. Aanvankelijk was het een blond doordrinkbier van 7 % alcohol in flesjes van 25 centiliter. Sinds 2003 is deze levensgenieter gegroeid. Het is een volwassen degustatiebier geworden van het tripeltype, met een alcoholgehalte van 8,5 %. Het wordt afgevuld in flessen van 33 of 75 centiliter. Sindsdien verdient, meer dan terecht, dit bier de titel van een rasechte blonde tripel. Deze tripel van hoge gisting heeft een heel aangenaam boeket van fijne aromatische hopbloemen waardoor je in de royale afdronk vooral een typerende hoppige bitterheid smaakt. De hergisting op de fles geeft aan de Flierefluiter die extra dimensie waardoor het echt genieten wordt van dit zijdezacht mondgevoel.

In 2002 werd ter ere van de viering van het 100-jarig bestaan van het Kasteel van gravin Jeanne de Merode ook een donkere variant, de Eeuwling, gebrouwen en op de markt gebracht. Eveneens een heerlijk bier van hoge gisting met 8,5% volume alcohol. Sinds 2016 is er met de Hop Hop Hoera ook een blonde IPA-variant op de markt met 5,8 % alcohol. Er bestaat ook een flierefluiterjenever samengesteld uit natuurlijke producten en gestookt naar aloude traditie.

 

Tongerlo

Tongerlo abdijbier

Sinds WO I wordt niet meer in de ambachtelijke brouwerij van de abdij zelf gebrouwen. In 1990 vond de abdij in brouwerij Haacht een geschikte partner voor het Tongerlo abdijbier.

Een restyling in oktober 2017 met bijhorend, eleganter glas zorgt voor een nieuwe kraag. De vier authentieke smaken van hoge gisting, Lux (blond), Nox (bruin), Prior (tripel) en Christmas (amber) blijven in hun gloednieuwe design heerlijk vertrouwd en ongewijzigd.

Na het klassieke gistingsproces ondergaat het bier nog een wekenlange hergisting en rijping in de fles. Dit proces verleent het bier een fijner aroma en een uitgesproken smaak. De overblijvende gist, die volgens ieders smaak al dan niet mee ingeschonken mag worden, geeft het bier nog een vollere smaak.

De Prior, de meest recente creatie is een krachtig bier, hergist op fles, goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag. Het aroma is hoppig met kruidige en fruitige toetsen. De volmondige smaak wordt gekenmerkt door een zachte aanzet die uitvloeit in een aangename bitterheid.

Tongerlo Lux is in 2014 verkozen tot beste bier van de wereld. Tijdens de World Beer Awards in het Verenigd Koninkrijk werd de blonde Tongerlo door een professionele jury verkozen tot World’s Best Beer 2014. De World Beer Awards is een van de meest toonaangevende internationale bierwedstrijden. Een professionele jury verkiest voor elk continent per bierstijl een top drie, waarvan de laureaten het vervolgens wereldwijd tegen mekaar opnemen. Tongerlo Lux kwam daarbij dus als eindwinnaar uit de bus en laat zo een 700-tal andere kandidaat-bieren achter zich.

 

Hopschepper

Sinds de zomer van 2013 kunnen we proeven van de Hopschepper. Een stevig amberkleurig biertje dat werd ontwikkeld door de Kempense vriendengroep De Hopscheppers. De Hopschepper is een sterk gehopte Indian Pale Ale (IPA) met aangename citrusaroma's afkomstig van de cascadehop, met hergisting op de fles. Met een alcoholpercentage van 7 % is het een lekker aperitief of degustatiebier. Het heeft een lange afdronk eindigend in een pompelmoesbittertje.

Met Imperial Kroezer brachten de hobbybrouwers in 2015 hun tweede bier op de markt. Het is een pikzwart brouwsel dat zowel kruidig als bitter smaakt en qua uitzicht vergelijkbaar is met Guinness. Het heeft een gebrande toets van geroosterde gerst erbovenop en een alcoholgehalte van 9 %.

Anglium

Enkele jaren geleden denken enkele vrienden uit Westerlo en omgeving eraan om een internationaal georiënteerde zaak op te starten. Al snel wordt er luidop gedacht aan een eigen kwaliteitsvol Belgisch bier. Na heel wat brouwerijbezoeken, bierproeverijen, gesprekken met onder andere Flanders Investment Trade, allerlei onderhandelingsrondes en grondig onderzoekswerk wordt besloten om in januari van 2014 van start te gaan met eigen bier. De naam Anglium was nog beschikbaar als biermerk en werd dan ook meteen als merk geregistreerd in meerdere landen.

Diverse gesprekken met brouwers over smaak, kleur en schuimkraag leveren concrete proefbrouwsels op, die door verschillende mensen in binnen- en buitenland kritisch worden gedegusteerd. In september van datzelfde jaar wordt de Anglium Extra Hop boven de doopvont gehouden. Het is de eerste boreling van Anglium Ltd, een in Groot-Brittannië geregistreerde vennootschap met een Belgische vestigingseenheid in Westerlo.

De artisanale productie staat garant voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit, voor continuïteit in plaats van voor rentabiliteit. De ongeëvenaarde smaak van Anglium is het resultaat van respect voor de zuivere natuurlijke ingrediënten en de rijke Belgische biertraditie.

Anglium Extra Hop, Anglium Copper Hop en Anglium Parfait zijn unieke brouwsels met 100 % natuurlijke ingrediënten, geïnspireerd door oude lokale bierrecepten. De bieren worden geproduceerd in een ambachtelijke Belgische brouwerij in opdracht van Anglium Ltd.