Creatief met streekproducten

Sabayon met Tongerlo Bruin

Ingrediënten voor vier personen: 4 eidooiers - 4 eierdopjes suiker - 4 eierdopjes Tongerlo Bruin abdijbier -
4 bolletjes frangipane-ijs (of ander ijs) - hazelnoten.

  • doe de eidooiers, de suiker en het bier in een sauspan en zet op een laag vuurtje
  • roer met een klopper in ‘achtvorm’ tot er schuim opkomt
  • zet het vuur nu hoger
  • blijf verder achtjes kloppen tot de sabayon dik, licht en warm is
  • schep het ijs in glazen, overgiet met sabayon en werk af met gehakte hazelnoten
  • serveer onmiddellijk

Kip met Tongerlo Bruin

Ingrediënten voor vier personen: 1 flinke braadkip, in stukken gesneden - 1 flesje Tongerlo Bruin, 33 cl - 2 tomaten, ontveld en in stukjes - 2 uien, gesnipperd - 1 mandarijntje, in stukjes - 3 teentjes knoflook, gesnipperd - 1 mespuntje safraan - verse rozemarijn, tijm - 100 g pijnboompitten - 1 l kippenbouillon - peper - zout - peterselie.

  • bestrooi de kippenstukken met bloem, schud het overtollige eraf en bak ze mooi aan in boter
  • haal uit de pan en hou opzij
  • stoof in dezelfde pan de uien en de tomatenstukjes aan
  • voeg een snuifje rozemarijn, tijm en de stukjes mandarijn toe, laat even stoven
  • doe de stukken kip terug in de pot, overgiet met het bier en giet bouillon bij tot alles onder staat
  • breng op smaak met peper en zout, doe het deksel erop en laat zo′n 15 minuten sudderen
  • voeg tenslotte de knoflook, pijnpitten en de safraan toe
  • roer voorzichtig onder elkaar en laat onder deksel verder gaar stoven
  • haal de kippenstukken uit de pan, serveer op warme borden en laat de saus indikken, giet over het vlees

Konijn met Ne Flierefluiter Tripel

Ingrediënten voor vier personen: 4 konijnenbouten - 1 fles Ne Flierefluiter Tripel, 75 cl - 1/2 liter sinaasappelsap - 
4 sinaasappelen - 6 witloofstronken - tijm - laurier - peper - zout

  • konijnenbouten kruiden met peper en zout en aanbakken
  • 1 uur verder laten garen in een oven van 180°
  • witloof fijn snijden en aanstoven, sinaasappelsap, Flierefluiterbier, tijm en laurier bijvoegen
  • konijnenbouten bijvoegen
  • het geheel laten suddern tot de konijnenbouten helemaal gaar zijn
  • sinaasappelen in schijven snijfen, opbakken en met suiker carameliseren

Wokgerecht met Anglium Extra Hop

Ingrediënten voor vier personen: 1 eetlepel olijfolie - 1 eetlepel vetstof - 1 ajuin - 6 wortelen - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 150 gr broccoli - 150 gr venkel 2 stuks witloof - 2 appelen - 1 dubbele kipfilet - kippenkruiden - 150 gr wokmie - 1 tuinkruidenblokje - peper - 16 cl Anglium Extra Hop -  16 cl water 

  • snij de kipfilet in blokjes, doe ze in de pan en strooi er de kippenkruiden overheen
  • laat de kippenblokjes gaar bakken
  • reinig, was en snij de groenten in blokjes
  • warm de olie samen met de vetstof op in een wokpan en fruit de ajuin
  • voeg de wortelen en de venkel toe en giet beetje bij beetje het mengsel water - Anglium Extra Hop in de wokpan
  • voeg de overige groenten, behalve het witloof toe (groenten met de langste gaartijd eerst)
  • verbrokkel het kruidenblokje en voeg toe
  • voeg het in stukken gesneden witloof toe en de in niet al te kleine stukjes gesneden appelen
  • doe de gebakken kippenblokjes met het panvet erbij
  • goed blijven roeren
  • voeg tenslotte de wokmie toe (opgelet: voeg beetje bij beetje water, wokmie slorpt veel water op)
  • op smaak brengen met peper en zout

 

Heb je zelf een recept voor een lekker gerecht met één van onze streekproducten ? Geef het ons door en we plaatsen het op deze site.