Kastelen

Kasteel van Prins de Merode

Polderstraat 52, Westerlo

Het kasteel van Prins de Merode valt op door zijn zuivere en sobere architectuur. Het oudste gedeelte, de donjon of vestingtoren dateert uit de middeleeuwen. In de 16de eeuw werd vóór de donjon de binnenkoer aangelegd en werd het kasteel uitgebreid met zijvleugels en hoektorens. Het neerhof met hoeve, bedrijfsgebouwen en dienstvertrekken voor het personeel en soldaten dateert uit de 16de en 17de eeuw. De verbouwingswerken in de 18de eeuw moesten van het kasteel een aangename residentie maken.
Het kasteel is, op een korte onderbreking na, steeds in het bezit geweest van de familie de Merode. Momenteel wordt het kasteel nog steeds bewoond door afstammelingen van het oude geslacht. Op de website www.kasteel-westerlo.be lees je meer over het kasteel.


 

Kasteel van Gravin Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan 61, Westerlo

Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, ook wel "nieuw kasteel" genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911 en is een voorbeeld van neogotiek. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bewoond door de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden. Na de dood van de gravin in 1944, leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. In 1972 kocht het gemeentebestuur van Westerlo het pand aan en richtte het in als gemeentehuis. Het park rondom heeft het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijhorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995.
Het kasteel is toegankelijk tijdens de openingsuren van de gemeentelijke administratieve diensten en tijdens de tentoonstellingen die regelmatig plaatsvinden. Groepen kunnen een gids voor een rondleiding reserveren bij Toerisme Westerlo. Download hier een reservatieformulier.
Voor kinderen van het lager onderwijs organiseert Toerisme Westerlo 'binnen kijken in het kasteel'. Dat is een belevingsbezoek met een verkleedkoffer en een doeboekje waarbij verkennen, beleven en doen centraal staan. Download hier een reservatieformulier.

In 2011 gaf het gemeentebestuur een boek uit over het kasteel van Jeanne de Merode. De heemkundige kring Ansfried zorgde voor de inhoud en de lay-out. Foto's, verhalen en getuigenissen vertellen de geschiedenis van het kasteel. Het boek is te koop bij het onthaal in het gemeentehuis.

Kasteel Jeanne De Merode

 

Kasteel de Meeûs d' Argenteuil

de Trannoyplein 24, Tongerlo

Het kasteel ligt verscholen in een uitgestrekt park met vijver. Het gebouwencomplex is opgetrokken omstreeks 1915 in opdracht van baron de Trannoy. De woontoren in zandsteen, de kern van het gebouw, zou reeds in de 16de of 17de eeuw voltooid zijn. Door erfenis kwam het kasteel in het bezit van graaf de Meeûs d' Argenteuil. Het kasteel en het park zijn niet toegankelijk voor het publiek.