Wandelplezier

Westerlo verwent wandelaars

Je kan het wandelnetwerk de Merode gebruiken om een wandeling uit te stippelen. Je bepaalt zelf de afstand en het karakter van je wandeling. De ene keer wandel je over vochtige paadjes langs de mooiste natuurplekjes, de andere keer ontdek je de abdij van Tongerlo of de kastelen de Merode. De rood-witte borden met de nummers van de knooppunten houden je steeds op het juiste pad. Het wandelnetwerk heeft vele mogelijkheden voor de gelegenheidswandelaar, maar ook voor de meer ervaren wandelaar. De ideale vertrekplaats voor een mooie wandeling is de jeugdherberg Boswachtershuis. Er is ruime parkeergelegenheid. Je kan iets drinken op het gezellige terras en de kinderen kunnen zich amuseren in de speeltuin.

De wandelkaart kost 8 euro en is te koop bij Toerisme Westerlo. In de gratis wandelbrochure 'Wandelen in Westerlo' kan je al proeven van een voorsmaakje.

Wandelen over lange afstand

De GR5 is de bekendste en oudste lange afstand wandelroute in Vlaanderen. Het is een belangrijk onderdeel van de Europese wandelroute E2 van Bergen op Zoom in Nederland naar Nice in het zuiden van Frankrijk. De route loopt dwars door de Antwerpse Kempen en doorkruist daarbij ook Westerlo van noord naar zuid. Blikvangers onderweg zijn de norbertijnenabdij van Tongerlo, het kasteel van prins de Merode en mooie stukjes natuur in de Beeltjens en langs de Grote Nete.

Wandelen op wieltjes. Iedereen mee!

Mensen die minder mobiel zijn, kunnen een wandeling van 7,5 km maken langs het wandelnetwerk de Merode. De paden van deze wandeling zijn allemaal toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. De niet verharde paden in het bos zijn niet altijd effen of droog, maar dragen bij tot het intens beleven van de natuur. De bewegwijzering met rechthoekige rood-witte borden wijst je de weg naar het juiste knooppunt. Er is een gratis brochure met beschrijving van de wandeling verkrijgbaar bij Toerisme Westerlo, in het Sportacentrum en de Jeugdherberg Boswachtershuis. Download hier een kaartje van de wandeling Wandelen op wieltjes.

 

Stap, stap, hap, hap
Culinaire wandeling

Stap, stap, hap, hap combineert een mooie wandeling met lekker tafelen. Tijdens een wandeling in het centrum van Westerlo vertelt een gids over de streekproducten, bezienswaardigheden en lokale geschiedenis. Uiteraard is de adellijke familie de Merode prominent aanwezig in dit verhaal. Onderweg krijg je in verschillende horecazaken een welkomstdrankje met amuse, een hoofdgerecht en een dessert met een kop koffie of thee. De deelnameprijs bedraagt 35 euro per persoon. Voor de begeleiding door de gids betaal je 50 euro. Vooraf reserveren is noodzakelijk en doe je bij Toerisme Westerlo.

 

Sprookjesbos
Tip voor kids

Peuters, kleuters, bengels en andere deugnieten kunnen op stap in het sprookjesbos. Tijdens een korte wandeling in het bos vertellen verschillende sprookjesfiguren een spannend verhaal. Na een picknick in het sprookjeshuis kan er gespeeld worden in de speeltuin. De wandelingen in het sprookjesbos worden georganiseerd tussen 1 mei en 30 september voor groepen van minimum 20 kinderen na reservatie bij Toerisme Westerlo. Download hier een reservatieformulier. Kijk in de brochure voor meer informatie.